14:58:00

Chałki dwie

     Chałka jest prosta i pyszna, można ją zrobić bez nadzienia ale i nim ją urozmaicić, dzięki czemu nie będziemy musieli jej niczym dopieszczać przed zjedzeniem. 
     Moje poczynania najpierw rozpoczęłam od takiej bez nadzienia, wyszła przepiękna ale niestety nie uwieczniłam jej na zdjęciu. Kilka dni temu spięłam się w sobie i zrobiłam ich aż dwie, ogromne, z nadzieniami. :)


CHAŁKA 

Z BUDYNIEM I MARMOLADĄ Z DZIKIEJ RÓŻY


Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 90 ml wody
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajo 
  • 10 g drożdży sypkich, bądź w przeliczeniu 20 g świeżych 
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 1 op. budyniu o dowolnym smaku
  • 375 ml mleka
  • dwie łyżki cukru (jeśli budyń go już nie zawiera)
  • 3-4 łyżki marmolady różanej
Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy mąkę, mieszamy ją ze szczyptą soli i cukrem, następnie z drożdżami sypkimi, w przypadku drożdży świeżych należy przygotować zaczyn oczywiście w ramach gramatur podanych w przepisie (drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy łyżką cukru i zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka i odstawiamy do ciepłego miejsca na 10 minut). W małym rondelku rozpuszczamy masło, chwilę je studzimy. Dodajemy je do składników sypkich, po czym wlewamy mleko, wodę i jajo. W przypadku zaczynu dodajemy go razem z płynami. Wyrabiamy ciasto, przez około 10 minut, w razie konieczności można podsypać je trochę mąką ale z rozwagą, aby ciasto nie było zbyt zbite. Ma powstać kula elastycznego ciasta, łatwo odklejająca się zarówno od rąk jak i naczynia. Odstawiamy naszą miksturę na godzinę do półtorej w ciepłe miejsce, przykrywając lnianą ściereczką do podwojenia objętości.

Przygotowujemy budyń wg zaleceń producenta zmniejszając ilość mleka i odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 3 części. Każdą z 3 części formujemy na kształt wałeczka, po czym go rozpłaszczamy i dwa z nich nadziewamy budyniem, zlepiając końce, aby w efekcie powstała rurka z budyniem, ponownie wałeczek, a ostatnią część w ten sam sposób nadziewamy marmoladą. Pleciemy warkocz, na środku ustawiamy wałeczek z nadzieniem z marmolady, końce dobrze zlepiamy i staramy się je ukryć pod chałką. Wedle uznania chałki można posypać kruszonką.

Chałka z czekoladą powstała na skutek rozwałkowania całości ciasta, posmarowaniu go Nutellą, bądź innym kremem czekoladowym. Ciasto rolujemy i przecinamy wzdłuż, po czym zaplatamy na przemian.

Chałki po zapleceniu muszą jeszcze wyrosnąć przez około pół godziny w ciepłym miejscu. Po czym wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut do temperatury 180 st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger