16:30:00

Cebulowy chlebek z siemieniem lnianym

Jestem w 38 tygodniu ciąży, właściwie to 38 i 3 dniach :D ale! piekę jeszcze chlebki, nie jest ze mną tak źle :)
Wymyśliłam wczoraj przepis na chlebek cebulowy z dodatkiem produktów Knorr.

Składniki jakich potrzebujemy:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g kefiru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml wody
  • 1 francuska zupa cebulowa Knorr
  • 1 mini kostka smażona cebula Knorr
  • garść siemienia lnianego

Przygotowanie:

Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. 
Ciasto:
Uwaga! 
Kefir musimy mieć w temp. pokojowej. 
Mąkę dobrze mieszamy z solą, francuską zupą cebulową i rozkruszoną mini kostką smażonej cebuli. Następnie dosypujemy ziarna siemienia lnianego, dolewamy kefir i zaczyn z drożdży. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, potrwa to około 10 minut. 
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut, do podwojenie objętości. Najlepiej od razu w formie, w której będziemy piekli chleb. U mnie standardowa keksówka.  
Po wyrośnięcia zwilżamy ciasto wodą przy użyciu pędzla. 
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 25-30 minut.


Dzięki dodaniu francuskiej zupy cebulowej i mini kostce smażona cebula, pieczywo uzyskuje niepowtarzalny aromat i smak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger