10:08:00

Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni.

Bułeczki o niebiańskim zapachu słodyczy i ostrości zarazem. Polecam na upieczenie z samego rana, aby mąż szybciej wstał z łóżka obudzony pięknym zapachem. Noo dobra mi się to nie udało (śpioch jeden) ale Wam może się uda, bo są boskie. Nie żartuje :)
Będą potrzebne nam składniki takie jak:
- 35g drożdży
- 160g maślanki
- 200g wody
- 2 łyżeczki cukru
Z tych składników robimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni.

Dalej:
- 80g mąki graham typ 2000
- 560g mąki pszennej
- 1 jabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte
- 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną
- 2 łyżki ziaren dyni
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 10g soli
- 30g oleju rzepakowego

Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 9 sztuk dosyć pokaźnych wymiarów. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach. :)
Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger