20:31:00

Chleb z prosem

Chleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny. 
Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach".
Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;)


Do upieczenia bochenka potrzebujemy:

  • 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10)
  • 40 g drożdży
  • 30 g miodu
  • 300 g mleka
Z tych składników robimy zaczyn, czyli do ciepłego mleka dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

W przypadku Thermomixa, po zmieleniu ziaren dodajemy po kolei składniki i ustawiamy 37st/2,5min/obr 1.


Następnie do zaczynu wsypujemy:
  • 450 g mąki 
  • pół łyżeczki soli 
  • i wlewamy 20 g oleju rzepakowego.
Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się trochę kleić, można dosypać nieco mąki.

W przypadku Thermomixa dodajemy kolejno składniki do misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos

Przekładamy ciasto do keksówki i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 20 minut (nagrzewam piekarnik do 30 stopni i tam od razu wkładam ciasto)

Po  wyrośnięciu nastawiamy piekarnik na 200 stopni i wyjmujemy ciasto po 30 - 35 minutach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger