20:46:00

Odrywany chlebek z ziołami i czosnkiem

Odrywany chlebek widziałam już kilka razy na blogach, Margarytka jednak ostatecznie skłoniła mnie swoimi pięknymi zdjęciami do zrobienia podobnego :)

Chlebek jest puszysty z chrupiącymi brzegami i łatwo odrywającymi się kromeczkami, polecam bawić się w różne warianty smakowe. ;) Dzisiaj użyłam ziół prowansalskich, czosnku i słodkiej papryki innym razem pokuszę się np. o tymianek, rozmaryn, czosnek i ostrą paprykę. Myślę, że też będzie świetne.



Na małą formę do keksa potrzebujemy:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g ciepłego mleka
  • 90 g ciepłej wody
  • łyżeczkę cukru
  • łyżkę jogurtu naturalnego
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki soli
  • szczyptę chilli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Drożdże mieszamy z cukrem, mlekiem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mieszanki dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, w razie gdyby się bardzo kleiło, można podsypać mąką, nie można jednak przesadzić, gdyż ciasto może wtedy wyjść twarde i nieapetyczne po upieczeniu.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny, bądź do podwojenia objętości do ciepłego miejsca. Ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni i wstawiam tam miskę z ciastem. Wtedy wyrastanie trwa na prawdę chwilę ;)

Kiedy ciasto wyrasta robimy masło z przyprawami i potrzebujemy do tego rondelka i:
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczkę czosnku w proszku, albo dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego resztę składników, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozsmarowujemy masło z przyprawami i tniemy na paski szerokości naszej formy do keksa. Następnie układamy jeden pasek na drugim i wycinamy kwadraty o wysokości naszej formy do keksa, może 1 cm wystawać. Układamy je pionowo, przytrzymując, aby nie zjechały :P wstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Smacznego! :)


    1 komentarz:

    1. Pierwszy raz coś takiego widzę, ale muszę koniecznie wypróbować

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger