11:22:00

Kieszonki z pieczarkami.

Ciasto z którego robimy kieszonki doskonale posłużyć może do zrobienia pizzy. To doskonały spod do włoskiej pizzy na cienkim cieście. :)

Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 g ciepłej wody
  • 700 g mąki (do pizzy najlepsza będzie 00)
  • 1 łyżeczka soli, zamiast niej można dodać zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, świeże bądź suszone
  • 15 g oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Do miski przesiewamy mąkę z solą i dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie.
Wyrabiamy ciasto, początkowo będzie wydawało się za suche, jednak po chwili wyrabiania, kiedy gluten zacznie pracować ciasto zrobi się aksamitne i elastyczne.
wyrabiamy je nawet około 10 minut. Wszystko zależy od zaangażowania zagniatającego ;)
Miskę z ciastem przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zając to może godzinę, w zależności od tego w jak cieplarnianych warunkach będzie przechowywane ;)

Farsz pieczarkowy:
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • chilli w proszku
  • majeranek
  • zioła Prowansji się
  • sól
Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula nam się już poddusi, wrzucamy czosnek. Można go drobno pokroić albo przycisnąć przez praskę. 
Do cebuli i czosnku dorzucamy pieczarki uprzednio starte mozolnie na tarce i odparowujemy wodę z pieczarek. 
Chwilę to potrwa. Po czym doprawiamy według gustu.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i wałkujemy jak na ciasto na pierogi. Grubość około 3 mm.

Z ciasta wycinamy nożem prostokąty około 5x12cm. Na jedną część nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugą polową. Lekko dociskamy ciasto wokół farszu i końce traktujemy widelcem dociskając do blatu. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut.
Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami, u mnie czarny sezam od Piątnicy. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger