08:36:00

Dżem malinowo brzoskwiniowy z pektyną

Zamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego tutaj raczej "wypełniaczem", smaku brzoskwiń. Dżem z typu niskosłodzonych zagęszczanych pektyną, to mój sposób na tegoroczne przetwory owocowe.


Potrzebujemy:
  •  750 g malin
  • 250 g brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru
  • 10 g pektyny
  • odrobina wody
Maliny, pokrojone brzoskwinie i cukier zagotowujemy i gotujemy przez 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną we wrzątku pektynę i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy od razu i stawiamy do góry dnem.

1 komentarz:

  1. Musi być smaczny! Ja obecnie również robię różne przetwory z dodatkiem malin ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger