07:47:00

Żelki z czarnego bzu

Zdrowsza wersja sklepowych żelków. Te są na prawdę twarde, aby były bardziej miękkie proponuję dodać 3 łyżeczki agaru. Można je również przyrządzić z żelatyną, wtedy postępujemy wg wskazówek producenta żelatyny, ponieważ żelatyna żelatynie nie równa.
Moja wersja żelków została zrobiona z Syropu z czarnego bzu od Krokus, przydadzą się szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań wśród dzieci.


Potrzebujemy:
Syrop wraz z wodą zagotowujemy.
Do gotującego się płynu dodajemy agar i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy jeszcze krótką chwilę.
Masę rozlewamy do silikonowych foremek na lód. Warto pokusić się o różnorakie kształty, ponieważ żelki wychodzą na prawdę dobrze z silikonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger