09:26:00

Zupa brokułowa z olejem z pestek dyni

Gęsta zupa brokułowa jest świetna, pożywna i sycąca. Jeżeli nie jedliście do tej pory łodyg to powiem Wam, że połowę zakupów po prostu wyrzucaliście do kosza. Niemalże cały brokuł, łącznie z łodygą jest do zjedzenia. Ja odkrawam jedynie 2-3 cm od końca, gdzie łodyga wydaje się być na prawdę zdrewniała.
Zupa nie ma intensywnie zielonego koloru, ponieważ znajdują się w niej również inne warzywa, co dodaje jej uroku i smaku. Całość skropiona tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni od Look food nabiera wyrazistości i jest przez to jeszcze bardziej zdrowa, bo oleje tłoczone na zimno to prawdziwa kopalnia zdrowia.


Potrzebujemy:

  • 2 brokuły
  • porcja rosołowa z kurczaka (ja dałam kurczaka oprócz nożek i piersi)
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • tłoczony na zimno olej z pestek dyni od Look food
  • 3 ziarrenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
Porcję rosołową zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy około 1,5 h.
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zupy.
Brokuły myjemy odcinamy zdrewniałą końcówkę i wyrzucamy,
Odcinamy różyczki, a resztę łodygi kroimy w plasterki.
Kilka różyczek odkładamy na koniec, resztę wrzucamy do zupy.
Po tym jak warzywa są już ugotowane wyjmujemy naszą porcję rosołową i obieramy z mięsa.
Wyjmujemy również ziele angielskie i liścia laurowego. Warzywa wraz z wywarem blendujemy na gładko.
Na koniec dodajemy nasze różyczki brokuła, które odłożyliśmy na koniec. Dodajemy również obrane mięso i gotujemy jeszcze 5 minut. Na sam koniec dodajemy łyżkę gęstej śmietany, nie zagotowujemy.
Podajemy w miseczkach skropione olejem z pestek dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger