10:48:00

Schab faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami

Przepyszny i dobrze prezentujący się schab nadziany fantastycznymi pistacjami i suszonymi pomidorami suszonymi na słońcu to świetne danie, które można wykorzystać podczas uroczystego obiadu, podczas świąt, czy jakiejkolwiek okazji lub bez okazji, tak jak ja go przygotowałam. Długo duszony schab w warzywach i mleku kokosowym, które zrobiły mega robotę i sos po prostu rozpływał się w ustach. Całość podałam z kolorową komosą.


Do przygotowania potrawy użyłam składników ze sklepu Radix - bis. Jestem z nich ogromnie zadowolona. Świetne pistacje, które bardzo łatwo się obiera, co nie jest często spotykane. Przepyszne mleko kokosowe, pomidory suszone na słońcu, które mają w sobie skondensowany ogrom smaku i aromatu. Komosa kolorowa, która zachwyca smakiem i wyglądem, a także najlepsza z najlepszych czarna sól himalajska. 



Potrzebujemy:
Schab osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy tak, jakbyśmy filetowali mięso. Musi nam wyjść długi pas mięsa o grubości mniej więcej 2 - 3 cm. Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem lub siekaczem, doprawiamy czarną solą himalajską i pieprzem.
Pistacje obieramy i siekamy grubo nożem.
Na mięsie rozsypujemy pistacje, układamy suszone pomidory i zwijamy całość ściśle w rulon, krótszą stroną.
Mięso związujemy jak szynkę. Przyznam, że był to mój pierwszy raz, co zapewne widać, ale skoro ja dałam radę, to Wy też dacie. Ważne, aby mieć nić, która nadaje się do takich czynności. Musicie uciąć sobie długi kawałek, na początku związać z jednej strony mięso i przechodząc w dół zaciągać pętelki na naszym schabie.
W garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy schab z każdej strony, aż się nieco ze złoci. Po takim obsmażeniu zalewamy schab szklanką wody.
W międzyczasie szatkujemy marchew, pietruszkę i seler na drobnych oczkach tarki, oczywiście warzywa należy wcześniej obrać i umyć. :)
Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół talarki.
Czosnek miażdżymy i dodajemy razem z innymi warzywami do schabu.
Dodajemy borowiki, szałwię, liście laurowe i ziele angielskie i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 3 h.
Komosę gotujemy wg wskazówek producenta.
Pod koniec gotowania się schabu dodajemy mleczko kokosowe i dusimy bez przykrycia 15 - 20 minut. 
Schab kroimy na grube plastry i podajemy np. z kolorową komosą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger