15:36:00

Zakwas na żurek

Żurek to wielkanocny pewniak. Jak dla mnie święta wielkanocne bez żurku są jak rower bez kół. 
Najlepszy żurek to ten, do którego włożymy całe swoje serce. Przygotujmy zatem zakwas, który będzie jego bazą. Ta prosta czynność sprawi, że podczas świąt będziecie wychwalane pod same chmury. Do przygotowania zakwasu posłużyła mi mąka żurkowa Radix - bis.


Potrzebujemy:
  • 5 łyżek mąki żurkowej Radix - bis
  • 600 ml przegotowanej, ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Ząbki czosnku kroimy na połówki.
Do szklanego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy ją wodą. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie mieszamy.
Słoika nie zakręcamy pokrywką, górę przykrywamy jedynie gazą.
Zakwas należy przemieszać codziennie. Po kilku dniach jest gotowy, oznajmi nam to swoim kwaśnym zapachem.

Po 4 dniach, zakwas prezentuje się tak:


Ma cudowny zapach, lekko kwaśny, czosnkowy :)

A tak magicznie prezentuje się w porannych promieniach słońca:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger