13:46:00

Lodowe kanapki słodzone miodem

Domowe lody, nawet te bez maszynki, zachwycą Was pysznym smakiem, a przede wszystkim tym, że znacie ich skład od A do Z. Zapewne wiecie czym dosładza się lody sprzedawane masowo i zgodzicie się ze mną, że nie jest to nic takiego, co w domu dodalibyście do deserów, a producenci robią z ludźmi co zechcą. Dlatego ja proponuję, żeby domowe lody posłodzić miodem lipowym, którego właściwości zdrowotne znane są wszem i wobec. Miód lipowy jest wspaniałym lekiem przy dolegliwościach górnych dróg oddechowych, a ponad to jego regularne spożywanie podnosi odporność. Reasumując - miód lipowy to samo zdrowie. Ja swój miód mam z pewnego źródła (do sprawdzenia tutaj).


Potrzebujemy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki masła orzechowego z orzechów laskowych
  • 4 łyżeczki miodu lipowego + miód do obtaczania "kanapek", u mnie Matecznik 
  • orzechy laskowe (około 2 garści)
  • proso ekspandowane
  • małe okrągłe andruty

Kremówkę ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy masło orzechowe i miód. Lekko mieszamy, aby nie uszkodzić piany.
Lody zamrażamy w plastikowym pojemniku przez około 4 godziny. Kiedy lody nam się już zamrożą tak, że można z nich formować "kanapki", na andrutach układamy po łyżce lodów, zakrywamy drugim okrągłym andrutem, lekko dociskamy i wyrównujemy boki. Tak przygotowane porcje wkładamy szybko do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.

Orzechy prażymy i ściągamy z nich skórkę, pocierając je w lnianej ściereczce. Następnie grubo je siekamy i łączymy pół na pół z prosem ekspandowanym.

Następnego dnia brzegi każdej kanapki smarujemy cienko miodem lipowym i obtaczamy w posypce orzechowej z prosem. 

Podajemy od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Mama Karmiąca całą rodzinkę , Blogger